Розата попитала тръна: 
-Защо си ми, виж заради теб, никой не може да ме докосне... 
Тръна отговорил: 
-Всеки ако те докосваше, нямаше да бъдеш толкова красива...
Розата попитала тръна: -Защо си ми, виж заради теб, никой не може да ме докосне... Тръна отговорил: -Всеки ако те докосваше, нямаше да бъдеш толкова красива...









НОВИ ПРОДУКТИ!!!
Серия парфюм DIANA
със съдържание на розово масло







КОНТАКТИ

Офис и складова база в град Плевен
Адрес: България, 5800, град Плевен,
ул. "Плевенска епопея" №13,
Лице за контакти:
Диана Петкова Гергова
Телефон: 0896746044

 

РОЗА ДАМАСЦЕНА - БЪЛГАРСКАТА МАСЛОДАЙНА РОЗА

      Роза Дамасцена е многогодишен листопаден храст. Корените са разклонени, достигат до 4-5 м дълбочина. Стъблото се разклонява от основата, леторастите са покрити с бодли, листата са сложни, текоперести. Цветовете са едри, кичести, ароматни. Достига до 2-3 м височина и до 2 м ширина.  Цъфти в началото на лятото – от края на май до средата на юни месец. Цветовете са розовочервени, със силен и приятен аромат. Цъфтежът продължава 2 до 3 седмици. За 8-10 години храстът остарява. Животът му може да се продължи до 30-40 години, като се “подмладява” посредством резитба.
       
       Маслодайната роза е пренесена на Балканския полуостров от Дамаск още през 12 век.
       Технологията на извличане на маслото също е привнесена, но тук се усъвършенства, a казанлъшката роза намира идеални условия за развитие главно в Подбалканските котловини.
      
     През 18 век България става важен производител и износител на качествено розово масло на световните пазари. И до днес това производство се е запазило, правят се опити да се върне предишната му слава.
      
       Казанлъшката роза е етерично-маслено растение. Тя може да намери място в градината по няколко причини, но най значимата от тях е заради символиката си на традиционно българско растение, с красиви цветове с прекрасен аромат, който се разнася в цялата градина по време на цъфтеж.
      И не на последно място от казанлъшката роза в домашни условия могат да се приготвят:  сладко, сироп, ликьор, розова вода, както и много популярната през Възраждането гюловица, която известният на всички българи писател Любен Каравелов е увековечил в романа  “Мамино детенце”.








Меню

За нас
Контакти
Полезна информация

Актуално
Контакти