Приложение на розата в производството на гюлова ракия
България е известна по света, не само с розовото масло и розовата вода.
Много от посетителите на нашата прекрасна България, са възхитени от мириса и първата глътка на гюлова ракия.
За да направят живота си по-вкусен и ароматен, трудолюбивите българи от Карловско-Казанлъшкия край са се научили да използват розата за производство на гюлова ракия и ликьор.
Производителите на гюлова ракия са горди с ненадминат вкус, който споделят с удоволствие с гостите си . Гюловата ракия е много екзотично питие, което всеки ценител на високоалкохолните напитки следва да опита.
Любен Каравелов в своята повест "Маминото детенце" е възпял гюловата ракия.
"...........Който не е пил Казанлъшка гюлова ракия, той нищо не отбира......."
Технологията за производство на гюлова ракия е специфична и никак не е лесна за изпълнение, но хората , които живеят в Розовата долина с особена любов и отговорност произвеждат този елексир.
За направата на гюлова ракия са необходими цветове от маслодайна роза, захар, вода, хлебна мая и винен оцет.
В съд с вместимост 100 литра се слагат 40 кг. захар и 40 литра вода, след което се разбърква до пълното разтопяване на захарта.
Получената смес се допълва с три литра висококачествен винен оцет.
За да се ускори процеса на ферментация се добавят три калъпа мая за хляб, предварително разтворени в два литра вода.
С енергично разбъркване към получената смес се добавя една добре напълнена кофа, с вместимост 10 литра, предварително почистени и измити със студена вода, цветчета от роза "Дамасцена".
Бърка се и се оставя за две седмици да ферментира.
Както при производството на другите ракии, първакът и патоките се отделят.
От гюловата ракия се произвежна и розов ликьор.
Към свежите, добре почистени и измити розови листенца се добавя гюлова ракия /прясна, без мирис/. Оставя се една седмица за настойване, като поне веднъж дневно се разклаща съда.
Когато стане готово, цветовете от розите се пресяват презмарля, течността се налива в стъклени бутилки да отлежава в хоризонтално положение. След месец ликьора е готов за консумация.
НАЗДРАВЕ!